В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Резервът по европейските програми може да бъде изгубен

Кристина Цветанска, председател на УС на БАКЕП, в предаването В развитие, 16.06.2016

Кристина Цветанска, председател на УС на БАКЕП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кристина Цветанска, председател на УС на БАКЕП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Една от причините за ниското усвояване на евросредства по ОП е, че програмите стартираха една година по-късно, поради факта, че част от регламентите, поставящи правилата, по които се разходват средствата, не бяха готови. Това каза Кристина Цветанска, председател на УС на БАКЕП, в предаването „В развитие“ с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Сред останалите причини е и неготовността на някои от управляващите органи в България по отношение на документалната част, така че да бъдат стартирани процедурите, коментира още тя. По думите й е притеснителен фактът, че до края на 2018 изпълнените и платени проекти трябва да бъдат на стойност от 3 млрд. евро или около 30% от общия бюджет. До този момент платените средства са 279 млн. лева, което е 20 пъти по-малко. Ако това не се случи до края на 2018, т.нар. резерв по европейските програми, който представлява 6% от всяка една програма, ще бъде изгубен безвъзвратно. 

Причините да няма достатъчно одобрени проекти са административни, коментира още тя. Липсва административен капацитет, което си личи по забавения темп на разглеждане на проектите от някои управляващи органи. Трябва да се улеснят и правилата както на европейско, така и на българско ниво.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие