В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пазарите се влияят силно от думи, вместо от конкретни данни

Пазарен коментар на Мартин Илиев, 06.06.2016

Таблица: Преди и след. Пазарни очаквания за летни увеличения на лихвите преди и след петъчния доклад за заетостта в САЩ. Източник: Bloomberg Terminal Таблица: Преди и след. Пазарни очаквания за летни увеличения на лихвите преди и след петъчния доклад за заетостта в САЩ. Източник: Bloomberg Terminal

Фед е много зависим от статистиката. Имаме ясна статистика и разочароващи данни, но са малцина тези, които не следят общата пазарна вълна, а дълбаят в данните, търсят алтернативни източници на информация и се опитват да открият колко е здрав фундамента на американската икономика. Това каза пазарният анализатор Мартин Илиев в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Масата се вълнува по-скоро от настроения. Самият факт, че и през днешния ден акцентът е какво ще каже Джанет Йелън, че се поставя върху думи, а не върху реално представяне на американската икономика, говори, че пазарните участници, които определят динамиката и движението в основните класове активи, са доста зависими от настроения и избягват фундаменталния анализ“.

Графиката показва какво се случи с вероятностите за вдигане на лихвите в САЩ с всяка следваща среща на Комитета по операциите на отворените пазари. "Данните за трудовия пазар отвъд океана се следят изкъсо от всички пазарни участници. След като се очакваха позитивни стойности, тези настроения бяха съсечени от данните на макроикономическо ниво. Графиката показа колко рязко се промени конюнктурата на пазара спрямо едно събитие, което се очаква. Изтласква се във времето перспективата Фед да затегне монетарната си политика с поне две годишен хоризонт“.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие