В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Сериозно възстановяване на цените на петрола ще се усети през 2017

Филип Хладек от Bloomberg Intelligence в предаването В развитие, 03.06.2016

Филип Хладек от Bloomberg Intelligence. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Филип Хладек от Bloomberg Intelligence. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Саудитска Арабия и Иран са двете страни, които имат капацитет да увеличат добивите си на петрол. Това каза Филип Хладек от Bloomberg Intelligence в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Поставянето на Мохамед Баркиндо за генерален секретар на ОПЕК е политическо решение, което може да бъде прочетено като знак, че ще има ребалансиране на силите вътре в самата организация, коментира още той. По думите му шистовият петрол ще остане на петролната карта в бъдеще. Въпросът е къде ще се установи балансът между конвенционално добивания ресурс и този от шистовите находища. Въпреки че Саудитска Арабия иска да намали зависимостта си от петрола, интересът на кралството към петролния пазар и цените на суровината ще продължи, смята анализаторът. Иран е една от страните, която има най-добри условия за добив на петрол. Докато не достигне целта си от 4 млн. барела, Иран ще се опита да увеличи производството си, което дори може да надхвърли това равнище. Един от най-големите конкуренти на Иран е Русия.

Консенсусната оценка на пазара за цените на петрола се оценява на около $50 за барел или малко над това ценово равнище до края на година. Възстановяването на баланса между търсенето и предлагането на петрола ще се усети през 2017, когато се очаква цените да достигнат нива от $70 за барел. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие