В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Динамиката на финансовите пазари

Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването В развитие, 27.05.2016

Щатски долари. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Щатски долари. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Фед следи много отблизо икономическите индикатори. В същото време идват избори. Статистически е доказано, че когато на избори се явяват нови кандидати, пазарите не реагират толкова добре. Този фактор може да повлияе на решението на Фед да пристъпи към вдигане на лихвените проценти след президентските избори. Това каза финансовият анализатор Преслав Райков в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Не очаквам Фед да пристъпи към повишаване на лихвите през юни, а през ноември или декември.

В Китай се наблюдава затишие след турбуленциите в началото на годината, тъй като правителството дава яснота по отношение на следваната политика. По думите на анализатора ръст от 6,5% на китайската икономика няма да бъде постигнат. Може да се очаква разширяване на икономиката с 5-5,2%. Не се очакват резки движения от страна на Китай през летните месеци, коментира още той. 

Най-атрактивни за инвеститорите на финансовите пазари към момента са акциите на развитите пазари, в частност акциите отвъд Океана. Съществува добра основа за развитие там. Доста от компаниите в САЩ са подценени. Силният долар също оказва влияние, отбеляза Райков. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие