В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ниобий - суровината, която всеки иска да притежава

Пазарен коментар на Мартин Илиев, 18.05.2016

Ниобий. Снимка: Wikipedia Ниобий. Снимка: Wikipedia

Ниобият е метал, за който малко хора са чували, но се радва на все по-засилен интерес, защото създава добри инвестиционни възможности. Той е концентриран на много малко места в света - има две мини в Бразилия и една в Канада. Това заяви пазарният анализатор Мартин Илиев в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Общо 16 фирми са наддавали за една от платформите в Бразилия. China Molybdenum плати 1,5 милиарда долара или цена с 50% по-висока от очакванията на пазара.", каза той. По думите му килограм от метала се изчислява на 40 долара, което е 8 пъти повече, отколкото при медта.

В съчетание с много други метали ниобият дава свойството на здравина и температурна устойчивост. Едва 3% от него се използват в сплави с други метали. Най-голям дял - 45% - се използва в строителството. Суровината намира приложение и в автомобилната индустрия, за части за авиоиндустрията и други. 80% от световните доставки са съсредоточени в ръцете бразилската компания CBMM. Целият пазар на ниобий се изчислява на 4 млрд долара. 

Вижте целия коментар тук:

 

Последни новини
Още от В развитие