В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

4 години след IPO-то на Facebook

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването В развитие, 18.05.2016

Снимка: Bloomberg Terminal Снимка: Bloomberg Terminal

Първичното публично предлагане на Facebook беше третото по големина IPO в САЩ до този момент, нареждайки се след IPO-тата на General Motors и Visa. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria по повод навършването на 4 години, откакто компанията дебютира на борсата. 

От IPO-то на Facebook досега акциите на компанията отчитат сериозен ръст от $38 (цената на акция, при която стартира компанията) до около $122 за акция (нивата, на които се търгуват към този момент). Месец след IPO-то на Facebook акциите се сринаха до $17 за една акция, с което беше достигнато дъното, коментира още Попов по повод трудния старт, с който се сблъсква първоначално компанията. 

По думите му самото IPO е било един от рисковите залози на Марк Зукърбърг. Доста дълго време имаше отказ от страна на създателя на социалната мрежа за листаване на компанията на борсата, припомни главният редактор на Investor.bg. От една страна, всяко IPO дава възможност на компаниите да набират капитал и на инвеститорите да спечелят, но от друга страна то е свързано с по-тесен контрол на разходите – нещо, с което технологичните стартъпи трудно могат да се "съгласят".  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие