В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

84% от германските инвеститори биха избрали България отново

В развитие, 20.04.2016

Невена Драгостинова от Германо-българската индустриално-търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Невена Драгостинова от Германо-българската индустриално-търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преките германски инвестиции в България за 2015 са +175 млн. евро. Това е положителна тенденция в сравнение с отрицателните стойности през 2014. Това каза Невена Драгостинова от Германо-българската индустриално-търговска камара в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с Делян Петришки.

Обяснението е, не че е имало изтегляне на германски фирми, а че през годината с отрицателни инвестиционни стойности е имало връщане на кредити от дъщерни компании към германските компании-майки.

"84% от германските инвеститори биха избрали отново България за инвестиционна дестинация", сочи 12-тото традиционно проучване на камарата, в рамките на което са анкетирани 107 не само германски инвеститори, но и български компании, които имат бизнесотношения с Германия. "Анкетата се превърна в своеобразен лакмус за бизнессредата". 

"През последните десет години стокооборотът между България и Германия  се е увеличил 7 пъти. За 2015 година е близо 6,3 млрд. евро. Германия е не само основен търговски партньор, а и най-важният пазар за български стоки и услуги. За да може една българска компания да бъде конкурентоспособна на германския пазар, тя трябва да може да предоставя продукти и услуги в срокове и с постоянно качество".

Чуйте коментара във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие