В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Слабият долар подкрепя цената на петрола

Генади Гешев, ръководител Международни финансови пазари в Елана Трейдинг, в предаването В развитие, 18.04.2016

Снимка: Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Слабият долар е факторът, който държи цената на петрола на нива от около 40 долара за барел. В момента той е единствената причина за поскъпването на суровините, тъй като няма промяна в търсенето им. Засега тенденциите са доларът да продължи да поевтинява, но трябва да сме подготвени и за обръщане на позицията на Фед особено след като виждаме възстановяване на международните пазари. Това заяви Генади Гешев, ръководител “Международни финансови пазари“ в „Елана Трейдинг“, в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира ситуацията на пазарите след вчерашната среща.

Пазарите отвориха рязко надолу, понижението беше с над 4%. С отварянето на пазарите в Европа нещата се нормализираха и към момента цената се възстановява. Големият шок беше отказът от участие от страна на Иран.

Според експерта макар и да не е постигнато съгласие, срещата в Доха е важна, защото това е един от малкото формати, в които освен ОПЕК се включва и Русия. Той изрази съмнения на срещата през юни да бъде взето някакво решение.

Всяка една от страните членки на ОПЕК компенсира понижението на цените с увеличаване на добива. Макар да се говори, че цените са ниски, всяка държава започва да произвежда колкото се може повече.  

Според него е напълно възможно част от щатските компании с шистов петрол да фалират, защото се очаква Фед да затегне паричната политика и да повиши лихвите, което неминуемо ще се отрази на финансирането им. Гешев каза още, че се очаква цената петрола в САЩ да се стабилизира на нива в диапазона 37-45 долара за барел. Влияние върху нея ще окажат наближаващите урагани в Мексиканския залив и стачката на кувейтските работници в добивния сектор. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие