В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Петролният пазар се ребалансира сам, без ОПЕК

В развитие, 18.04.2016

Оле Хансен, ръководител отдел „Суровинни стратегии“ в  SaxoBank. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Оле Хансен, ръководител отдел „Суровинни стратегии“ в SaxoBank. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За пореден път станахме свидетели на невъзможността на ОПЕК да действа като група. Това каза от Копенхаген ръководителят на отдел „Суровинни стратегии“ в SaxoBank Оле Хансен в ексклузивен коментар на срещата в Доха в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria на 18 април 2016.

Хансен каза, че това се случва за трети път от началото на разпродажбите на петрола през 2014.

„Беше предложена нещо като разводнена сделка, но Саудитска Арабия не пожела да бъде част от нея, защото иска да се включи и Иран, а той не е готов да ограничи производството си на този етап“.

Остава същата суматоха, така че петролът е в напрежение днес. Виждаме не много голяма реакция при петрола, с около 5-6%. Причината е, че разликата между предлагането и търсенето не се движи от ОПЕК, а от високоразходните производители. Ако Саудитска Арабия не увеличи добива си, заедно с Иран, не виждам какво ще се промени“.

По думите на експерта, ако видим ескалация на напрежението цените на петрола могат да спаднат на около $35 за барел, но сегашната ситуация е, че пазарът се възстановява.

„Приближаваме до момента, когато търсенето настига предлагането“.

"Имаше много големи очаквания към тази среща и много малки резултати, но все пак пазарите реагират добре".

Хансен се съгласи, че след Доха стана ясно, че стратегията и очакванията на пазара са се променили и пазарът се ребалансира сам, независимо дали има сделка между основните производители да замразят количествата на добив на петрола.

„Споделям това мнение и точно за това мисля, че този уикенд бе важен, не толкова заради споразумението, което можеше да се постигне, а за да се види, че всеки играч играе сам за себе си. Ребалансирането вече се случва и това намали напрежението върху ОПЕК да действа. В резултат на това те могат да си играят на политика, а в това те са много добри“.

Хансен даде и своите прогнозни цени за различните видове петрол.

„За това тримесечие се надяваме цената да остане в диапазона около $45 и мисля че ще останем на това ниво и през лятото.

През септември се надяваме цената да се доближи по-близо до $50. През следващата година очакваме още по-високи нива, защото разликата между търсенето и предлагането започва да се изчиства и веднага след като се стопи, ще започнем да се фокусираме върху милиардите намалени инвестиции.

Фокусът ще се измести от свръхпредлагане към липса на предлагане“.  

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от В развитие