В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Сегашната финансова матрица не работи и е нужна промяна

Трейдърът Александър Николов в предаването В развитие, 15.04.2016

Александър Николов, трейдър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Николов, трейдър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намираме се в неприятен порочен кръг. Банките не искат да инвестират в нови проекти, а са залети от пари. Сегашната матрица не работи и ще трябва да има промяна. Това каза трейдърът Александър Николов в своя коментар за финансовите рискове пред Европа в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Когато целият свят бълва пари, растежът отслабва, а лихвите са нулеви, ще трябва да има промени в регулаторната рамка, в начина на финансиране на банките, каза Николов. 

"Оценките за проектите, в които банките трябва да се инвестират, са много остарели. От къде идва растежа? От нови проекти, от нови компании. От друга страна, ако си нова, току-що създадена компания и не си в САЩ, да вземеш финансиране е почти невъзможно. А ако вземеш, банката ти е съдружник. Лихвата е такава, че всъщност не си взимаш партньор, а в най-добрия случай, приятен благодетел, който взима над 10% от стойността на кредита в началото. Но често взимаш до себе си институция, която в по-ранен е ще придобие агресивно бизнеса ти. Това потиска изцяло предприемаческия дух".

По думите на трейдъра бюрокрация в Европа, липсата на достатъчна икономическа свобода, "безбройните институции, вградени в различни фондове и фондчета за финансиране" изкривяват много пазара. 

"Brexit не е сценарий, който е пренебрегван, защото има ясно изразени настроения "за", дори и на политическа основа. Не виждам каква е ползата на Великобритания от Еврозоната. Това е една от големите икономики, които, дори и с текущата структура на БВП показва, че спокойно може да се самоиздържа. Тоест, икономиката да функционира на база вътрешно търсене и експорт и независимо от Европа, като фактор".

Референдумът ще покаже кой има по-силно влияние, дали Великобритания или Европа, като цяло, каза Николов. 

"Волатилността на пазарите не е по-висока от очакваното. В момента паундът е подценен спрямо долара. Не мисля, че първоначално ще има бурна реакция, ако сценарият Brexit се осъществи. Поради структурата на паунда, обаче, ни очаква един доста дълъг тренд и той ще е обоснован, не толкова от това, че Великобритания ще напусне Еврозоната, отколкото от цялостният дългосрочен сценарий, че Еврозоната може да престане да съществува".

Странно дълго оцеля един монетарен съюз, без да има фискален съюз. Наближава времето, когато ще има нужда от сериозни мерки, каза още Николов.

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от В развитие