В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кои събития ще бележат лятото на 2016 в Европа

Виктория Тошкова от Investor.bg в предаването В развитие, 13.04.2016

Британският флаг и знамето на ЕС. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Британският флаг и знамето на ЕС. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Няколко неща ще бележат лятото на европейското недоволство - британският референдум за оставане на страната в Европейския съюз, бежанската криза, която със сигурност ще продължи, и Европейската централна банка, която ще бъде все по-отчаяна в действията си. Това коментира Виктория Тошкова, редактор в Investor.bg, в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й данните на ЕК за настроенията към ЕС показват все по-нарастващо недоволство. 

Процентът на европейците, за които ЕС придобива отрицателен образ, е нараснал до 23%. По време на предишното проучване той беше 19%. В последните 4 проучвания се виждаше една много по-сериозна подкрепа за ЕС, тя бе достигнала 41%, но сега спада и е на ниво от 37%. 

Тошкова коментира и събитията, които ще бъдат фокус на вниманието през следващите месеци в европейските държави. 

"Според последните проучвания на Bloomberg на общественото мнение във Великобритания 39% от гласовете са за оставане на страната в ЕС, а 38% - за излизане. 23% все още не са взели решение. Скандалът с министър-председателя Дейвид Камерън около т.нар. Панамски документи нанесе сериозни удари на популярността на правителството.", посочи тя. 

По думите й макар да се вижда утихване на мигрантската криза през последните седмици, не се знае колко ще продължи то.

Гърция ще трябва да намери 5 млрд. евро за вноска по дълга си през юни и още 5 млрд. евро – през юли. Страната се оказа по средата в спора между Германия и МВФ. МВФ иска облекчаване на дълга на южната ни съседка, защото според него само така тя ще успее да се възстанови. Германия изключва това като възможност. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие