В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Изкуственият интелект може да бъде следващият голям бум

Туньо Зафер, изпълнителен директор на pCloud, и Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването В развитие, 13.04.2016

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Основната тема на традиционната годишна конференция за разработчици на Facebook в Сан Франциско беше монетаризацията и бъдещeто на услугата за съобщения Messenger. Софтуерната индустрия се надява, че изкуственият интелект ще бъде следващият голям бум. Пазарът на приложения показва насищане. Единственото развитие, което се вижда в момента, идва от приложенията за незабавни съобщения – Messenger, WhatsАpp. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Специалистите се разделят на два лагера по отношение на заплахите, свързани с изкуствения интелект, коментира Туньо Зафер, изпълнителен директор на pCloud. Единият лагер твърдят, че изкуственият интелект ще помогне на човечеството да стане по-добро в бъдеще, а другият смятат, че ако не бъдат очертани неговите граници в настоящия момент, това може да доведе до много сериозни последствия за човечеството. 

По думите му изкуственият интелект присъства в широк спектър от нашия живот – от GPS системите през роботизираните механизми в здравеопазването до сектора на автомобилостроенето. 

Той посочи още, че технологичните гиганти обмислят да инвестират близо $1 млрд. във фонд, който да се грижи за развитието на изкуствения интелект.

Експертите представиха също така прогнози за развитието на изкуствения интелект.  Според Туньо Зафер в рамките на следващите 20 години изкуственият интелект ще успее да достигне нивото на човешкия мозък. В най-близко бъдеще основната посока за развитие ще бъде в областта на здравеопазването, ежедневието, бизнеса. Основните технологични гиганти залагат в ботове, които да спомогнат на бизнесите да комуникират с техните потребители, посочи още той.

Според доклад на Bank of America пазарът на изкуствен интелект до 2020 ще достигне $153 млрд. Пренасянето на производството към страни с по-евтина работна ръка може да спести до 60% от разходите, а влизането на роботите в производството може да спести до 90%, посочи Бойчо Попов. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие