В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Един обединен Кипър ще бъде член на ЕС от първия ден

В развитие, 13.04.2016

Бранислава Бобанац, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бранислава Бобанац, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До голяма степен решаването на кипърския въпрос зависи от Турция. Тя дава сигнали за смекчаване на позицията. Това каза журналистът Бранислава Бобанац в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. Кипърските гърци и кипърските турци са настроени с желание за решаване на кипърския въпрос през 2016 година.

"Обединеният Кипър би бил член на ЕС от първия ден на своето съществуване, защото обединеният федерален Кипър унаследява международното присъствие и международните договори на Кипър".

"Очаква се да се навлезе в последната фаза на преговорите, която те наричат „Вземане и даване“, каза Бобанац. "Двете страни до сега договориха много голяма част от главите. Остава последният етап на компромисите. Има няколко обявени червени линии от двете страни, които при такъв тип преговори, трябва да бъдат преминати. Не се изнася информация в детайли кой от какво ще отстъпи. Кипърските турци искат ротационно председателство, а кипърските гърци са против този вариант. Въпросът за териториите и гаранциите също е спорен момент. Обезщетенията за имоти е едната критична точка".

По думите на експерта международната общност много силно подкрепя обединяването на Кипър. Проблемът е свързан с Турция. "Кипърските турци искат да имат гаранции за сигурност. Но Турция даде сигнали за отказване поетапно от гаранциите. Вече започна частично изтегляне от северен Кипър, но бе подчертано, че това не е свързано с кипърския въпрос, а с пренасочване на силите за борба с ПКК".

"Решението за обединение трябва да се подложи на гласуване в два едновременно проведени референдума. Според анализатори и политолози няма опасност за отрицателен вот от кипърските гърци, както това се случи през 2004 година, защото Никос Анастасиадис в никакъв случай няма да постави на гласуване споразумение, което има потенциала да бъде отхвърлено".

Остава надеждата и дори се засилва, че кипърският въпрос ще бъде решен през 2016 година. Въпросът измина една от най-активните си години от началото на конфликта, преди 40 години, до сега. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие