В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Напът е създаването на първия български ETF върху SOFIX

Николай Василев, управляващ партньор в Expat Capital, в предаването В развитие, 12.04.2016

Николай Василев, управляващ партньор в Expat Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Василев, управляващ партньор в Expat Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От известно време нашият екип работи по създаването на първия български ЕТF, който ще бъде базиран върху SOFIX. България като европейска държава заслужава да има своя борсово търгуван фонд. Това каза Николай Василев, управляващ партньор в Expat Capital, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той направи обзор за първото тримесечие и сподели своите очаквания за представянето на петрола, златото, пазара на акции и перспективите пред развитието на българската икономика и водещите световни пазари. 

По думите му на предстоящата среща на ОПЕК разумните производители на петрол ще вземат колективно решение да се намали производството на суровината. 

За нас е по-добре, ако суровините се покачват от сегашните рекордно ниски нива, защото това ще е по-добре за повечето пазари по света и световната икономика.

По отношение на перспективите пред движението на цената на златото експертът каза:

Не очакваме голямо поскъпване на златото оттук нататък.

"Ако погледнем пазарите на акции, САЩ са се възстановили доста добре. Ако там всичко е наред, възможно е всички останали пазари да се представят отлично тази година. От началото на годината държави като Русия, Бразилия, Турция, които бяха проблематични в края на миналата година, вече са нагоре с 15-20%. Смятаме, че тази тенденция ще продължи", каза още той. 

Очаквам поне едно повишение на лихвените проценти от Фед през тази година. Продължаваме да залагаме, че доларът ще бъде по-силен, отколкото е в момента. 

Според него голямата загадка е Европа, защото там се "борят две тенденции". От една страна, пазарите са спаднали значително от достигнатите върхове година по-рано. От друга страна, има рискове, свързани с евентуалното излизане на Великобритания от ЕС и задълбочаване на проблема с бежанската криза. Ако вземем всички най-лоши сценарии, Европа може да рухне още, но ако се реализират добрите сценарии, тогава е възможно Европа да има голям ръст през втората половина на годината, посочи Василев.

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от В развитие