В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Асоциираното ни членство към ESA ни донесе 800 000 евро възвръщаемост

Проф. Йорданка Семкова, ИКИТ-БАН, в предаването В развитие, 12.04.2016

Двигател Avio SpA P80, проектиран за Европейската космическа агенция. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Двигател Avio SpA P80, проектиран за Европейската космическа агенция. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Общо 5 проекта на стойност 800 000 евро е спечелила България в конкурса към Европейската космическа агенция. Четири от тях са спечелени от БАН и един от частна фирма. Като асоцииран член страната ни е платила членски внос от 1,5 млн. евро. Това коментира проф. Йорданка Семкова от Института за космически изследвания и технологии към БАН в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria в Международния ден на авиацията и космонавтиката. 

Тя разказа повече за мисията "Екзо Марс", при която е била изпратена българска апаратура, част от руския неутронен детектор ФРЕНД. 

Основната цел на мисията е да търси следи от живот на Марс. Ако бъде намерен метан, то той ще е в много малки количества и следващата стъпка ще е да се провери дали той има биологически или геологически произход. Също така ще се картографира съдържанието на подпочвения лед на Марс и ще се изследват радиационните условия с оглед да се оцени опасността за бъдещите пилотирани полети. 

Семкова изясни, че проектът е бил изцяло финансиран по договор с Института за космически изследвания на Руската академия на науките. По думите й той е изцяло научен и няма за цел финансова възвръщаемост. 

Тя коментира и проблема с новите кадри в областта на космонавтиката и авиацията. 

В момента в БАН обучаваме около 20 докторанти в областта на космическите изследвания и технологии. Това число не е малко, но все още не можем да говорим за тенденция. 

По думите на Семкова България ще се стреми да стане пълноправен член на Европейската космическа агенция, но е необходимо време "да се научим да работим с европейските космически проекти и да усвояваме добре средствата."

Тя обясни още, че партньорството между Европа и Русия в областта на космическите изследвания е дългосрочно и има историческо значение. Следващата мисия на "Екзо Марс" ще бъде през 2018. 

България изпрати първите си апаратури в Космоса през 70-те години. От тогава над 100 български апарати са летели в Космоса. Имахме големи космически програми с изследвания в различни области. Ние сме 6-ата космическа страна и 18-ата страна, изпратила научна апаратура в Космоса. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие