В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Анексирането на Крим е най-голямата геополитическа заплаха за България

Полк. Валери Рачев, експерт по сигурността и бивш посланик на България в Ирак, в предаването В развитие, 06.04.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Анексирането на Крим не е само териториална придобивка за Русия. Вижда се стремеж за милитализиране на полуострова. Много държави имат амбиция да установят своя зона за влияние, използвайки геополитически мерки - политически, икономически, информационни, както и военни. От тази гледна точка най-големият проблем за България е този в Черно море. За нея е от изключителна важност и разрешаването на украинския конфликт. Това заяви полк. Валери Рачев, експерт по сигурността и бивш посланик на България в Ирак, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му увеличаването на годишните разходи за въоръжение с 1% през 2015 е "конюнктурна ситуация и не може да се създава хипотеза за дългосрочна перспектива". Според него новата опасност в региона на Близкия Изток е възможността Иран и Саудитска Арабия да влязат в директен конфликт. Като други огнища той очерта  Югоизточна Азия и границата между Индия и Китай.

Твърде прибързано решихме, че едностранният свят, доминиран от САЩ, е лош, а бъдещият - с разпределени отговорности - ще бъде много добър. Сега започваме да усещаме слабостта от липсата на световен лидер и неготовността на кандидатите за това да поемат своите отговорности. 

Полк. Рачев коментира и темата за ядрената сигурност, като според него ситуацията не трябва да предизвиква безпокойство.

Съвременният проблем е, че двете сили - Русия и САЩ - намаляват количеството на своите бойни глави, но другите страни не ги следват. 

Чуйте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие