В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Здравната реформа трябва да започне с частни здравноосигурителни каси

Аркади Шарков, икономист от ЕКИП, в предаването В развитие, 04.04.2016

Стетоскоп. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Стетоскоп. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ако Министерство на здравеопазването иска да предприеме сериозна реформа, то следва да създаде алтернативи на НЗОК – частни здраноосигурителни каси, които да се конкурират с нея. От създаването си през 2001 до 2016, бюджетът й се е увеличил 5 пъти - от 600 млн. лв. на над 3,3 млрд. лв. Мит е, че касата е недофинансирана, просто парите изтичат към определени пътеки за лъжовно изписани диагнози. Това коментира икономистът от ЕКИП Аркади Шарков в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Като добри примери той посочи Холандия и Швейцария, където моделът на алтернативни каси работи успешно. В Унгария и Чехия той е бил въведен твърде бързо и това е причината да няма такива добри резултати. 

Доболничната помощ е недофинансирана за сметка на болничната. Друг проблем е финансирането на лекарствата. Предложението личният лекар да предписва активното вещество на даденото лекарство е много добра стъпка, защото ще ограничи монопола на големите фармацевтични компании. 

Шарков коментира и липсата на кадри в сектора. 

Причината е държавната политика спрямо произвеждането на кадрите и по отношение на специализацията. Университетите трябва да се оставят сами да определят приема и да регулират своите кадри. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие