В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Период на безвремие при технологичните IPO

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 04.04.2016

Трейдъри на пода на New York Stock Exchange (NYSE). Снимка: Yana Paskova/Bloomberg Трейдъри на пода на New York Stock Exchange (NYSE). Снимка: Yana Paskova/Bloomberg

За първото тримесечие на 2016 са осъществени едва 9 IPO-та в САЩ на обща стойност $1,200 млрд. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

Налице са 22 технологични компании, които са подали документи за IPO, но засега се въздържат от излизане на борсата, каза още той.

Като цяло такъв период на безвремие по отношение на технологичните IPO-та не сме имали от годините на кризата през 2008.  

На фона на голямата волатилност, която наблюдавахме през първите три месеца на годината, компаниите изчакват пазарите да се подобрят или поне да се стабилизират. Повечето от компаниите, подали заявка за IPO, са в подсектора на биотехнолигиите, коментира още главният редактор на Investor.bg.

През второто тримесечие на 2014 са осъществени 24 големи технологични IPO-та, през третото тримесечие на 2014 са реализирани още 10, а към настоящият момент положението е на обратният полюс, каза още той. 

По думите му компаниите търсят и други начини за финансиране. Един от вариантите е чрез различни venture дружества. Там обаче също има забавяне през последните месеци. Тази тенденция се наблюдава от края на миналата година. През 4-тото тримесечие на 2015 финансирането чрез хедж фондове и фондове за рисково инвестиране намалява, като сделките спадат с около 30% спрямо третото тримесечие на 2014 до едва $27 млрд. Хедж фондовете стават доста по-предпазливи в начина, по който инвестират средствата си. В това няма нищо изненадващо, тъй като статистиката показва, че от технологичните компании, които са направили IPO миналата година, едва около 30% в момента са на зелена територия, коментира още той. 

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие