В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Румънската борса също иска да се присъедини към платформата SEE Link

Изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев в предаването В развитие, 01.04.2016

Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Със създаването на платформата за търговия с ценни книжа SEE Link ще постигнем интеграция на пазарите в региона. Така местните участници ще имат достъп до всеки един от останалите пазари посредством брокери кореспонденти. Създава се възможност за по-добра интеграция без да се стига до капиталови придобивания. Това заяви изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

От днес БФБ-София започва изчисляването на два нови регионални индекса, съставени от 10 компании, чиито акции се търгуват на борсите в София, Загреб и Скопие. Такев каза, че заявленията на Белград и Баня Лука са били одобрени и, че Румънската борса също е изявила желание да се включи. 

Той обясни, че платформата е готова технически, но търговията все още не е започнала, защото трябва да се подпише и задвижи междуброкерско споразумение. Инвестицията от страна на всеки един от пазарите е в размер на 27 600 евро.

Към момента 9 български, 9 хърватски и 4 македонски инвестиционни посредника са изявили желание да се свържат със SEE Link.

По думите на Такев амбициите са впоследствие да се създадат производни инструменти върху двата нови регионални индекса - а именно сертификати, варанти и борсово търгувани фондове. 

Изпълнителният директор на БФБ-София поясни още, че всяка от участващите борси запазва своята оперативност, тъй като е отделна компания.

Пазарите обаче ще са една идея по-интегрирани, най-малкото защото всички те са на Балканите. Като следващ етап трябва да отворим платформата за чуждестранни лица, които директно да станат клиенти на някои от брокерите във всяка една от държавите. Пак ще се използва местен брокер, но няма да има ограничение борсата да е член на платформата.  

Акциите на АДСИЦ и на обикновените публични дружества от основния пазар ще бъдат налични за търговия от българска страна. Такев каза още, че в момента тече дискусия за организиране на пазар на ДЦК на борсата, който да бъде достъпен и за платформата по подобие на Македония. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие