В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

НАП: Доходите от печалби на хърватската борса се необлагаеми за българи

В развитие, 01.04.2016

Росен Бъчваров, говорител на НАП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Росен Бъчваров, говорител на НАП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Въпросът с данъчното облагане на търгуващите на международните пазари български граждани е лесен, когато става дума за регулиран пазар и далеч по-сложен, когато говорим за страни от нерегулирани пазари". Това каза Росен Бъчваров, говорител на НАП в предаването “В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира подоходното облагане във връзка с регионалното обединение SEE Link, свързващо борсите на София, Скопие и Загреб.

За данъчните задължения на търгуващите български лица с инструменти на тези други две, външни за България борси, Бъчваров каза, че данъчният режим не е нов.

"И до сега се търгува на различни пазари, както местни, така и чуждестранни, както регулирани, така и нерегулирани. Съществуват две групи случаи. Ако търгувате, като физическо лице и търгувате на регулиран пазар, български или в която и да било държава членка на ЕС, което очевидно е случаят с Хърватия, то доходът от печалбата на тези борси, е необлагаем по българския закон. Това е простият данъчен режим в случая, когато се търгуват книжа на борса в ЕС".

"По отношение на Македония или на друга държава, която не е член на ЕС, нещата са осезаемо по-сложни. Първо, трябва да се види какво е местното данъчно законодателство и какво то регулира по отношение на облагането на тези доходи. Дали се облагат, дали не се облагат и в зависимост от местното законодателство, трябва да си отговорим на въпроса, дали има сключена спогодба за двойно данъчно облагане между двете държави".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие