В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България е с ниска финансова грамотност, но на средно европейско ниво

Финансовият консултант Стойне Василев в предаването В развитие, 30.03.2016

Финансовият консултант Стойне Василев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансовият консултант Стойне Василев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има ниска финансова грамотност, но е на средно европейско ниво. Най-лошото е, че много голяма част от младите хора попадат в тази група, а именно те са потребителите на новите финансови услуги. Това коментира финансовият консултант Стойне Василев в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той каза още, че около 85% от хората държат парите си в банки, което на този етап не е оправдано, тъй като тенденцията е лихвите да намаляват още. По-думите му най-нискорискови и в същото време изгодни са взаимните фондове, които инвестират на паричния пазар, предимно в облигации, както и борсово търгуваните фондове на големите европейски и американски борси.  

Според Василев най-честите грешки, които хората правят с парите си, е неглижирането на договорите за кредит, както и фактът, че голяма  част от доходите им отиват за вноски по кредити. 

 Нормално е 20-30% от тях да бъдат заделяни за кредити.  

Експертът бе категоричен, че хората трябва да повишат финансовата си грамотност и да използват услугите на финансови консултанти особено при дългосрочни продукти като ипотечен кредит.  

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие