В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новият хит в IТ ще бъдат апликациите за изкуствен интелект

В развитие, 24.03.2016

Стоян Недин, главен изпълнителен директор на Nexpur. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стоян Недин, главен изпълнителен директор на Nexpur. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият хит в IТ ще бъдат апликациите за изкуствен интелект. Това каза Стоян Недин, главен изпълнителен директор на Nexpur в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"В рекламата, като част от маркетинга, има няколко основни тенденции", каза Недин. "Първата е, че има отлив на бюджетите от телевизионна реклама към онлайн реклама, като на световно ниво 2016 година ще бъде една много повратна точка, защото на американския пазар – онлайн рекламата ще стане повече, като бюджет, от телевизионната. Друг тренд е, че в дигиталното пространство от цялата онлайн реклама мобилната реклама е доминираща".

„Темповете, с които тези тенденции навлизат и у нас, са по-бързи, отколкото се очаква. Това вече се случва. Ако компаниите искат да са адекватни, да се ориентират към маркетинг с мобилни устройства“.

По думите на специалиста технологиите и бизнеса се обединяват доста бързо и който не се качи на влака, ще му бъде много трудно да се развива.

„Дали заради наследствено минало или защото се открива начин за лесно навлизане на глобални пазари, българските IT-компании са доста конкурентни. Трябва, обаче да не се отпускаме“, каза още Недин.

„Образува се една доста добра екосистема, която включва много отделни екосистеми вътре в себе си – гейминг-индустрия, старт-ъп екосистема, фондове, системни интегратори, разработчици на софтуер, софтуер академия. Затваря се цикълът и се получават много синергии между тези различни IT сфери”.

Недин заяви, че има два основни растежа, които не влияят добре на сектора – растат разходите за програмисти и второ – расте дефицитът на програмисти. „И двата проблема са спешни и за двата има решение. Образователната система е свързана с този проблем“.

"В момента българската образователна система работи по системата „20-20“ - подготвяме децата да бъдат специалисти, нужни преди 20 години, а не да са адекватни за след 20 години. Кадрите се самообучават, индустрията обучава кадри, а държавата я няма“.

"Другото от ключово значение за растежа, е да се концентрираме в индустрии с по-голяма добавена стойност. За да оправдаем високите разходи за IT специалисти, трябва да се влиза в ниши, в сектори с голяма добавена стойност, в системи за бизнес-анализ, в системи за сигурност и т.н.“, подчерта специалистът.

На въпроса кои са следващите събития, които ще променят индустрията Недин каза:

„Шоуто не е свършило още. Ще наблюдаваме още много нови неща и то не в близките 10 години, а още през 2016-2017 година. Едно от събитията, които ще доведат до големи промени е, че апликациите за изкуствен интелект ще станат масова практика, а другото е internet-of-things”.

„Предизвикателството е да се сблъскаме с технологията, а да не се пазим от нея. Да не се страхуваме да се развиваме“, препоръча Недин. 

 

Последни новини
Още от В развитие