В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Корпоративният сектор у нас е най-задлъжнелият в Нова Европа

В развитие 24.03.2016

Илия Лингорски Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илия Лингорски Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„На това правителство му е даден мандат от избирателите да харчи повече.“

Това заяви в ефира на „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria финансистът Илия Лингорски, който говори за новият заем от €2 млрд., както и за перспективите за въвеждането на реформи в България.

„Центърът на българската икономика са станали еврофондовете и държавния бюджет.“

 

Икономистът изрази съжаление, че „от 2009 година насам нито едно правителство не въведе мерки от страната на предлагането – понижение на данъци и дерегулация“, както и че „в България има над 2 200 лицензионни режима.“

 

Общата задлъжнялост на българската икономика е 170% от БВП, от които делът на корпоративния сектор е над 100%, правейки го най-задлъжнелият в Нова Европа, каза Лингорски.

„Тъй като той е неспособен да трупа повече заеми разчита на държавата да го прави.“

 

България бе по-добре подготвена за членство в еврозоната през 2007, защото въвеждането на единната валута не зависи само от отговарянето на Маастрихтските критерии, но и от провеждането на дълбоки реформи, които са твърде тежки и болезнени за политиците и избирателите им, заяви финансистът.

„Правителствата, които в началото на века регистрираха излишъци, с които изплащаха дълговете, и които либерализираха икономиката после катастрофално губеха изборите.“

 

 

Последни новини
Още от В развитие