В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Европа е унижавана, защото е икономически гигант и политическо джудже

В развитие, 24.03.2016

Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа е унижавана, защото е икономически гигант и политическо джудже. Това каза политологът Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Основа на атентатите е тази идеология и практика на радикалния ислямизъм, която си постави за цел да дестабилизира Европа. На практика се обяви война на Европа и това се случва чрез тези атентати, които бяха извършени в Брюксел, преди това в Париж, преди това в Лондон".

По думите на политолога атентатите стават възможни заради общата атмосфера на търпимост и поносимост спрямо тези "общности, които се радикализират през последните десетилетия, и чиито млади поколения, които са родени в тези страни, не са интегрирани към обществата, към които по право принадлежат, а са социализирани в една враждебна на Европа идеология". Втората предпоставка е толерантността към "самокапсулиралите се общности в квартали в Брюксел, в Париж, в Лондон, в цяла Западна Европа", като този процес оставя службите за сигурност "до голяма степен ослепени и оглушени относно развитието на такъв тип практики и организации, които са насочени срещу закона и които в крайна сметка водят до осъществяването на подобни терористични актове".

"Провалите на службите за сигурност са много по-важен елемент в това, което се случва". 

Европа е изключително могъща икономическа реалност, каза още Минчев. "Макар че преживя една много тежка финансова криза през последните 7-8 години, сътрудничеството между отделните страни има определени постижения, кои са безпрецедентни в историята на модерния свят. Същевременно всички елементи на политическата интеграция, включително интеграцията в сферата на сигурността в Европа изостават от икономическата интеграция и превръщат Европа в това, което обикновено се нарича икономически гигант и политическо джудже".

"Европа, в контекста на бежанската вълна, се превърна в един безпомощен партньор, който можеше да бъде безпрепятствено унижаван от политически и корпоративни международни фактори, които не са съизмерими с европейската величина и с европейската позиция в света. В този аспект Европа трябва да вземе много драстични мерки за своето обединение, за да не позволява да бъде унижавана от своите партньори".

Гостът говори и за опасностите, които крие споразумението между Турция и Русия, като каза: "Турция поддържа безвизов режим с много страни от Близкия Изток и ако тя получи възможност за безвизово пътуване, ние на практика ще се изправим пред реалността на едно пространство без граници от Техеран до Лондон, където всички хора ще мога да се придвижват на практика свободно, или ще могат да заобикалят малкото останали правила на свободно придвижване".

По отношение на договора с Русия Минчев каза:

"Европа може да поддържа ефективни отношения с когото поиска, стига самата тя да има достатъчно ясна позиция на стратегическа сила да го прави. Ако тя продължава да не притежава една подобна стратегическа сила отношенията й с всички други стратегически партньори ще носят риска за изнудване и за поставяне в унизително положение". 

 

Последни новини
Още от В развитие