В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Терористите избраха Брюксел, защото е столица на европейските институции

Журналистът от БТА Любомир Мартинов в предаването В развитие, 22.03.2016

Любомир Мартинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Мартинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Брюксел беше ударен, защото е столица на европейските институции. ИДИЛ, която пое отговорност за извършените днес атентати, не признава границите в Близкия Изток, начертани през XX век от колониалните сили. Затова беше ударен и Париж. Брюксел е административна столица на създадената от същите тези колониални сили организация ЕС. Всички европейски държави от предложената от САЩ коалиция в Сирия и Ирак са потенциални мишени на атентати. Това коментира журналистът от БТА Любомир Мартинов в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му е още рано да се правят заключения за връзка със залавянето на атентатора от Париж преди броени дни

Едно е сигурно - Абдеслам се превърна в най-прочутият сред ислямистките движения жив терорист на територията на Европа. Можем да очакваме още опити за нападения като отмъщение за неговото залавяне.  

Мартинов коментира ситуацията в Близкия Изток, като заяви, че Сирия и Либия са страните, които пряко ни засягат, тъй като от там идват основният бежански поток и терористичната опасност. По думите му надеждата на САЩ и Европа, че новосформираното либийско правителство ще спре подема на тамошния клон на ИДИЛ, няма да се оправдаят, защото в страната трудно ще се обособи един властови център.

Според журналиста целият интеграционен процес в Европа е провален. 

 Всички атентати през последната година засилиха позициите на националистическите сили в Европа, засили се ислямофобията.

Повече може да видите тук:

 

Последни новини
Още от В развитие