В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бежанците не са терористи

Христо Панчугов, политолог, В развитие, 22.03.2016

Христо Панчуков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Панчуков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато говорим за интеграция и за проблема с бежанците, трябва да бъде ясно нещо много важно, а именно, че терористите не е задължително дори да бъдат част от бежанската вълна към този момент. Далеч не е вярно, че потокът от бежанци прави по-лесно навлизането на европейска територия. Това каза политологът Христо Панчугов в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Методите за активиране на терористични клетки в по-голяма степен говорят за това, че терористите са били вече част от Европа, дори голяма част от тях са били успешно интегрирани, нещо на което станахме свидетели в Париж и в редица други атентати преди това. Истинският проблем не са бежанците, а липсата на ясно обособима институционална реакция на това, което се случва, каза още той. 

Политологът посочи още какви мерки трябва да предприемат европейските лидери за справяне с проблема за гарантиране на сигурността. Необходимо е силно засилване на полицейското сътрудничество на европейско ниво, силно взаимодействие между граничните служби на европейските държави и много по-активна обмяна на информация на европейските служби за сигурност.

Все по-очевидно е, че Европа не може да се справи на национален принцип с този тип предизвикателство. Първосигналната реакция да бъдат затворени границите, за да се спре бежанската вълна, не доведе до резултат.

Този атентат е поредното доказателство, че има много повече смисъл да се влага в системно усилие, усилие на ниво Европейски съюз и на ниво много повече интеграция в тези ключови сфери, които да гарантират сигурността на европейските граждани, отколкото да се опитваме да търсим националните решения.

Повече от разговора може да видите тук:

 

Последни новини
Още от В развитие