В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бъдещето на Европа е в по-тясната интеграция

Финансовият анализатор Евгений Кънев в предаването В развитие, 22.03.2016

Финансовият анализатор Евгений Кънев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансовият анализатор Евгений Кънев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещето на Европа е в по-тясната интеграция - създаване на общ дигитален пазар, общ капиталов пазар, осигуряване на възможности за по-добър трансфер на ресурси. Паричният съюз и еврото не могат да изпълнят функциите, които им се възлагат, защото няма политически съюз. И докато Европа се стреми към засилване на интеграцията, външните удари са точно в обратната посока. Вместо да има все по-голямо отваряне на граници, се връщаме обратно към времето, когато ги затваряхме. Това коментира финансовият анализатор и управляващ съдружник на инвестиционно-финансовата консултантска компания „Маконис“ Евгений Кънев в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Националните бюджети продължават да бъдат натоварвани с разходи за сигурност вместо да се отделят средства за инвестиции в области, които генерират икономически растеж. Това е най-големият проблем на Европа.  

Кънев заяви още, че терористичните атентати засягат най-вече сектора туризъм, а акциите на множество авиокомпании отчитат спад през днешния ден. 

Намалява се степента на доверие и се ограничават плановете на инвеститорите. Европа вече не е толкова притегателна.

По думите му САЩ остават място, където инвеститорите могат да се чувстват сигурни, а златото е важен актив убежище. Кънев обяви и очакванията си за българската икономика. Според него, ако износът продължи да бъде двигател, той може да компенсира намаляването на еврофондовете тази година. Ситуацията с износа обаче е чувствителна на фона на последните събития, защото над половината от него е към ЕС. 

Целия разговор може да видите тук:

 

Последни новини
Още от В развитие