В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

2015 е най-силната за трудовия пазар от 2008 насам

Икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев в предаването В развитие, 18.03.2016

Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече трета поредна година виждаме възстановяване на трудовия пазар в България, като 2015 е най-силната от 2008 насам. Коефициентът на заетост през миналата година вече е надхвърлил този през 2007, която е една от двете най-силни години за пазара на труда от десетилетия. Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му инвестициите в сфери като индустрията, информационните и комуникационните технологии са успели да издърпат заетостта и да създадат работни места. Според икономиста засега трудно ще можем да постигнем по-сериозни темпове на увеличаване. 

45 000-50 000 работни места на година е пределът на икономиката ни в този момент. За да можем по-бързо да разкриваме работни места, ще е нужен допълнителен външен капитал.

"Въпреки напредъка, проблемът образование-заетост-бедност се видя ясно и през 2015", каза Алексиев, като посочи, че за хората с начално и основно образование остава много трудно да намерят работа. Според него държавата трябва да е по-внимателна с минималната работна заплата. 

Миналата година имаше 2 увеличения на минималната работна заплата и това се прие сравнително добре от трудовия пазар, но в същото време все още има четири области в страната, в които заетостта е под 40%. Това са областите, в които средните заплати са толкова ниски, че са близки до минималната.  

Алексиев коментира и данните, че има 6% покачване на почасовите разходи в България през последното тримесечие на миналата година. 

Това означава, че работодателите трябва да плащат повече, за да създават работни места. Тези разходи идват основно по линия на минималните осигурителни прагове.  

Според икономиста политиката по създаване на работни места трябва да се насочи от хората с висше образование към рисковите групи. Възможно решение може да даде дуалното образование.

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие