В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Газпром е достигнал лимита си на развитие по отношение на газовите доставки

Андрей Полищук, анализатор в Raiffeisen Bank в Москва, В развитие, 15.03.2016

| Препоръчан материал
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички очакваме, че "Роснефт" ще се представи по-добре от "Газпром" заради ниските цени на петрола, които ще се задържат до края на годината. Цените на природния газ, които са свързани с цените на петрола, изостават през последните 6-9 месеца. В момента акциите на "Роснефт" са много важни за инвеститорите. Очакваме, че компанията ще увеличи плащанията по дивидентите си. Това каза анализаторът на Raiffeisen Bank в Москва Андрей Полищук в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria, коментирайки перспективите пред развитието на двете определящи за руската икономика компании.  

Той коментира още предстоящата приватизация на почти 20% от руската петролна компания "Роснефт". По думите му правителството ще се опита да намери стратегически инвеститори, като делът от 20% може да бъде предложен на китайски компании. При подобен сценарий правителство се очаква да поиска премиум от поне 25% от акциите на компанията. В противен случай, то ще предложи на пазара сравнително малък пакет в размер на 2-4%, посочи анализаторът. Полищук подчерта, че големи компании от Китай са потенциални стратегически инвеститори.

Според анализатора не съществува риск "Роснефт" да изгради зависимост към един пазар, например към китайския, както се случи с "Газпром" и нейната зависимост към европейския пазар. Той обясни, че "Роснефт" зависи в голяма степен от европейския пазар, а евентуалното увеличаване на продажбите в Китай ще направи компанията много по-диверсифицирана. 

"Газпром" усещат натиск през последните 5 години заради конфликта в Украйна. Европа се опитва да намали зависимостта си от руски газ, което доведе до намаляване на продажбите на компанията в Европа. Цените на природния газ спадат от дълго време и остават на ниски нива, което оказва допълнителен натиск. Нарастването на конкуренция на световния и европейски пазар също създава трудности за увеличаване на пазарния дял на компанията. Прогнозата на анализатора е, че увеличаването на дела на "Газпром" няма да се случи преди 2020. 

"Газпром" е достигнал лимита си на развитие по отношение на газовите доставки до ключовите си клиенти. Можем да видим увеличаване на доставките за Европа само ако останалите производители намалят капацитета си. Това ще е трудно, защото потреблението на газ от Европа и Русия намалява, каза още той. 

"Роснефт" може да достигне по пазарна капитализация "Газпром" още тази година заради ниските цени на петрола и природния газ. Анализаторът обясни, че "Газпром" ще имат трудности, защото цените на петрола и газта се забавиха през последните 6-9 месеца. Сред някои от останалите фактори, които ще окажат натиск пред развитието на "Газпром" са допълнителните плащания, които компанията получава от китайските си партньори, както и дивидентите, преставляващи основен паричен поток за по-малките компании. 

Вижте целия разговор на Делян Петришки с Андрей Полищук във видеото:

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие