В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Янев: Нивата на разрешения за строеж се връщат в годините преди кризата

В развитие, 14.03.2016

Мартин Янев. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria Мартин Янев. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

България и ръстът, който отчитаме в сектора на недвижимите имоти по отношение на цени, е добър, ако може да се вярва на статистиката, защото извън големите градове е трудно дори да се говори за пазар на имоти. Основният пазар на жилищни имоти е съсредоточен в София, каза Мартин Янев, управляващ директор на Smartbrokers в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Не бих казал, че отчитаме ударно покачване на цени. На определени места, в определени райони, сгради ще се отчита ръст на цените. Там, където има недостиг на жилища е естествено пазарът да бъде движен от покачване на цените". 

Инвеститорите все повече обръщат внимание на енергийната ефективност. Предпочита се качеството, вместо количеството, но всичко зависи от пазара, дали ще поеме това, което предстои да бъде построено, което никак не е малко. За 2015 за София са издадени разрешителни за строеж на жилищни сгради за 820 000 кв. метра. тоест, за 6 500 жилищни единици. Нивата на разрешения за строеж се връщат в годините преди кризата.

На въпроса дали няма да се стигне до презастрояване на града, Янев каза, че "би трябвало София да има визия за застрояване на града, както и идентичност".

"Пазарът на офис площи също продължава тенденцията си на развитие. Липсват добри офис сгради Клас А. Прогнозирам новите сгради, които излизат 2016 година да бъдат запълнени".

"Балонизиране на пазара на активи не се очаква. Банките са по-предпазливи, въпреки че са свръхликвидни, но и търсят качествени проекти, в които да влагат, а те липсват в България", каза Янев. 

Ще продължи да се развива строителството, ще продължат да се строят доста сгради. 2016 – 2017 ще бъде добра за сектора на недвижими имоти".

 

Последни новини
Още от В развитие