В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Басведан: Мирът не е липса на насилие, а наличие на справедливост

В развитие, 11.03.2016

Анис Басведан, министър на културата и образованието на Индонезия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Анис Басведан, министър на културата и образованието на Индонезия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Откриваме икономиката на Индонезия и искаме да приветстваме всички да участват в нея, като инвеститори. Това каза министърът на културата и образованието в Индонезия Анис Басведан в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria, който е на посещение в България, за да участва в Международната конференция „Кои са ценностите, които ни обединяват днес?“, организирана от швейцарската асоциация Geneva Spiritual Appeal Association и Института за публична политика под патронажа на Генералния директор на ЮНЕСКО.

Индонезия и България подписаха меморандум за сътрудничество в областта на културата и образованието, каза министърът.

Индонезия е една от най-бързо растящите икономики. Член е на Г20 и e на 8 място по размер на икономиката, а миналата година имаte 5% икономически растеж.

"Това илюстрира жизнеността на нашата икономика.

Правителството стартира няколко икономически пакета с реформи с цел да поканят чуждестранни инвеститори да дойдат да инвестират в тази жизнена, растяща икономика“.

Министърът отправи и покана към младите хора на България да посетят Индонезия, използвайки стипендии по индонезийска програма за едногодишни посещения.

„Ако инвестираме в младежите и позволим на младите хора да развиват приятелство на една ранна възраст, със сигурност се подготвяме за едни по-силни и добри отношения в бъдеще“.

Това, което Индонезия има да сподели пред света, е желанието да поддържаме заедността, да уважаваме другите, както и да намерим общи цели за бъдещето, каза Анис Басведан.

„Ние сме държава с 250 млн. души население, които говорят над 700 езика, разпределени в над 6 000 острова.

Първата ценност, която ни обединява, е че ние всички се чувстваме едно семейство.

Второ, ние се съгласихме да имаме общ език, като избрахме език, който не беше на мнозинството. Ние сме част от една нова нация, без да губим идентичността си“.

Индонезия е най-голямата мюсюлманска държава в света.

"Ценности, като свободата и религията, вместо да ни обединяват, често са ни разделяли. За това на конференцията в България, на която участваме, искаме да отправим следното послание:  нужно да бъде върнато доверието в нашите общности. Без взаимно доверие и без желание да бъдат приемани изборите на другите, е много трудно да се създава общност от хора, които живеят мирно и се уважават".

„Искам да подчертая, колко е важно да се говори за мира. Често говорим за него, като обратното на конфликта. Ще цитирам Мартин Лутър Кинг, че мирът не е липса на насилие, а наличие на справедливост. Това е посоката, която трябва да следваме“. 

"Наличието на чувство за справедливост е критично важно, за да имаме този мир, която искаме".

Индонезия и България споделят един и същ характер и богатство на културата, каза още министърът на културата и образованието в Индонезия. „Успях да усетя дълбочината на вашето културно пътуване като нация. Индонезия също е нация, много богата на културно наследство. Сега бихме искали да установим мост в отношенията на нашите страни. Днес посетих министъра на културата на България и подписахме меморандум, който поставя рамката на нашето бъдещо сътрудничество“.

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от В развитие