В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Сръбската граница ще остане затворена докато има решение от Австрия и Германия

В развитие, 10.03.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сръбската граница ще остане затворена, докато бъде обявено решение от страна на Австрия и Германия. Сръбското правителство се страхуваше, че страната може да стане гореща точка и се опита да избегне това като затвори границите си. Имаше верижна реакция и Сърбия последва другите страни. Това коментира редакторът от Prva Сръбска Телевизия Петър Гаджич в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той заяви, че за периода от юли до февруари през Сърбия са преминали 600 000 мигранти, но едва 500 са решили да останат там. Повечето от тях са от Сирия.

Мигрантите струват на Сърбия около 15 000 евро на ден. Сумата не е голяма, но проблемът е, че не получава никаква помощ от ЕС, а всички пари идват от сръбския бюджет.

Гаджич обаче поясни, че първо трябва да бъде отпусната финансова помощ за Гърция, защото тя е горещата точка с оглед на лагерите, които се формират там. Според него сръбското правителство в момента не се нуждае от помощ, но ако пристигнат повече бежанци, ситуацията може да се промени. Гаджич каза още, че Гърция ще се окаже под най-голям натиск след решението за затварянето на сръбската граница. По думите му алтернативният маршрут през Гърция, Албания и Черна гора до Хърватия не е функционален, защото е прекалено дълъг.

Целия разговор може да видите тук:

 

Последни новини
Още от В развитие