В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Маринов: Сега е моментът ЮАР да пласира облигации в долари

В развитие 10.03.2016

Славчо Маринов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Славчо Маринов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовият министър на Южна Африка Правин Гордхан е на серия посещения в САЩ и Европа, за да убеди инвеститорите, че финансите на страната му не са застрашени. Това последва поставяне на кредитния рейтинг на най-голямата африканска икономика „под наблюдение“ от Moody's във вторник.

Това съобщи в ефира на „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria пазарният анализатор Славчо Маринов, който говори за инвестиционните перспективи в ЮАР. „Сега е най-доброто време правителството на Якуб Зума да пласира облигационна емисия в долари и да се възползва от сравнително ниския спред по местните ДЦК и американските държавни ценни книжа.“

Въпреки че икономиката на ЮАР е прогнозирана да нарасне тази година с по-малко от процент и опасенията на инвеститорите за понижение на кредитния рейтинг през юни не са безпочвени страната има няколко останали коза, които биха оправдали подобна инвестиция, най-вече делът на златото като част от износа на страната в размер на 18%, което от началото на годината е с една пета нагоре, коментира анализаторът. 

 

Последни новини
Още от В развитие