В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Спорът за концесията в Банско

В развитие, 09.03.2016

Стоян Панчев, икономист и Владислав Панев, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стоян Панчев, икономист и Владислав Панев, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Различните визии за това как трябва да изглежда курортът Банско и как да се развива ски-туризма и да се защитава природата в България коментираха в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Стоян Панчев и финансистът Владислав Панев.  

"Когато градусът на емоцията е висок, е трудно да се води дебат, но когато се стъпи на документи, когато концесионерът внесе искане и документи в съответната институция и този орган започне да разглежда искането, може да се търси конструктивен диалог", каза Панев. "Зимният туризъм е добре да се развива в съответствие със законовите норми, което предполага може би поддържане, може би строителство на нови писти, ако това е в съзвучие със законодателството. Никога, обаче, не е заявявано желание от страна на концесионера, няма постъпило искане в нито едно държавно ведомство, за строеж на нов лифт в Банско". 

По думите на Панев, когато има "неясна собственост, концесионерът не може да бъде наказан, каквото и да прави, както и да нарушава концесията. Собственик на над 90% е офшорка от Британските Вирджински острови, която се води собственост на кипърски социално слаб гражданин". 

"В България има малко на брой лифтове, имаме относително малко ски-писти. Когато има инвеститор, който иска да строи, в една пазарна икономика не би трябвало да има пречки", каза Стоян Панчев. "Ако искаш да докажеш, че има неправомерни действия на акционера, това трябва да бъде отделно от дебата за развитие на курорта и на ски-туризма", каза Стоян Панчев.

Според Панчев централният проблем е, "че изобщо има концесия. Не трябва да се върви към този начин на оползотворяване на тези земи и ресурси". По думите му "положителният опит" за развитие на курорти, като Банско, "е да се свали нивото на регулиране към по-местни структури, които да включват, както екоактивисти, хора, които са от общността и инвеститори". "Правилата пак се поставят от държавата, но решенията се взимат на местно ниво. Това е примера в Швейцария и Австрия".

Вижте цялата дискусия: 

 

Последни новини
Още от В развитие