В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Жените във високите технологии

В развитие, 08.03.2016

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

IT-индустрията е доста далеч по пътя към равенството между половете, коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Докато делът на жените от общата работна сила в САЩ постепенно се покачва през последните десетилетия до 46,8% към 2014 г., този дял е значително по-нисък в технологичния сектор.

Жените служители съставляват между 27% (Microsoft) и 43% (eBay) от общите служители в големите технологични компании, като делът им спада много повече, когато става дума за реални технологични работни места.

От гледна точка на лидерските позиции жените в сектора на технологиите, както е представено в графиката за осем дружества, са приблизително наравно с останалата част от икономиката. Жените в момента държат 25 на сто от изпълнителната власт и управленските позиции в компаниите в състава на индекса S&P 500. Този дял е почти същият и в технологичната индустрия, но е много далече от пълен паритет.

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от В развитие