В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турция никога не е била по-близо до пълноправно членство в ЕС

В развитие, 08.03.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турция донякъде изненада европейските лидери, тъй като страната отправи нови искания към ЕС. Всички подробности по споразумението все още не са разгледани, но преговорите ще продължат на насрочена среща на европейските лидери през следващата седмица. Това каза Джоунс Хайдън, ръководител на редакцията на Bloomberg в Брюксел, коментирайки липсата на окончателно споразумение на лидерите от страните членки на ЕС и Турция относно миграционната криза, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Основните неща в предварителното споразумение включват искането от Турция на повече средства от предварително договорената сума за справяне с миграционната криза. Исканията са за 6 млрд. евро. Друг ключов момент е искането за ускоряване на либерализацията на визовия режим с Турция и постигането на напредък в кандидатурата на страната за членство в ЕС. 

Турските власти чувстват, че имат повече сила за преговори, отколкото са имали някога. Те са в преговори за членство от десетилетия, но не е постигнат голям напредък. В този момент ЕС се нуждае от Турция и Турция знае това, така че страната е в много по-добра позиция за преговори, отколкото е била някога, каза Хайдън, обяснявайки защо новите искания от страна на Турция идват точно сега. 

Вижте целия коментар във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие