В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Стайков: Усилията трябва да са насочени към подобряване на инвестиционната среда

В развитие, 08.03.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Експортът е основен двигател на икономическия растеж на България. Сериозен принос има и индивидуалното потребление. Добре се представят строителството, а също и финансовият сектор, както и сделките с недвижими имоти. Така икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика коментира данните на Националния статистически институт за БВП на България през 2015 година.

"Това, което липсва на българската икономика са дългоочакваните и силно заявявани от правителството реформи, за които постоянно слушаме, но не виждаме. Тези реформи определено биха могли да подобрят бизнес средата, за да може онези чуждестранни инвестиции, които виждахме до 2008 година, да започнат да се връщат. Тогава можем да видим същите ръстове в икономиката или поне близки до тях и със сигурност по-високи, отколкото наблюдаваме в момента. Усилията трябва да са насочени към подобряване на вътрешната среда, подобряване на инвестиционната среда, както за вътрешни инвеститори, така и за външни".

Експресните оценки показваха ръст от 3,1%, докато предварителните сезонно неизгладени данни, които бяха публикувани, показват ръст близък до 3% - 2,97. Тази корекция не е голяма. Икономическият ръст остава сериозен на фона на периода от 2009 година насам, каза още Стайков. "Това е добра новина, но големият въпрос е на какво се дължи". 

Данните са оптимистични от гледна точка на това, че икономическият растеж наистина е висок, посочи Стайков. "Еврофондовете несъмнено са оказали влияние, което си личи в реалния растеж на инвестициите, който надминава 7% за последното тримесечие на миналата година в сравнение с последното тримесечие на 2014 година. Но сериозният принос идва от външната търговия и реалното потребление. За последното тримесечие при външната търговия разликата между износ и внос е около 2% реален ръст, а при индивидуалното потребление ръстът е 2,4%". 

"Трудно е да се каже дали е устойчив този ръст, защото българската икономика е малка и отворена и до голяма степен зависи от международната обстановка. Възстановяването след 2009 година ясно показа, че икономиката не може да разчита на вътрешни двигатели. Външната търговия е този двигателят, който изтегля икономиката и според мен ще продължи".

Има доста фактори, които могат да повлияят негативно, но има и такива, които могат да повлияят положително на икономическия растеж, каза икономистът, помолен да прогнозира икономическият ръст на България през 2016. "В началото на годината е трудно да се каже каква ще бъде годината, още повече че положителни новини се очакват по-скоро през втората половина на 2016". 

"Рецептата за постигане на растеж може би е комбинация между разчитане на външна обстановка и на вътрешни фактори". 

Вижте целия коментар във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие