В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Златото навлезе в бичи пазар за първи път от 2013

Пазарен коментар на Юън Потс, 04.03.2016

Юън Потс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юън Потс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

3 000 от най-влиятелните хора в Китай ще се срещнат в Пекин през уикенда, за да одобрят 5-годишен план за икономиката на страната. В същото време през последните 5 дни станахме свидетели на най-големите печалби на пазара на акции в Китай през 2016. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria пазарният анализатор Юън Потс от Bloomberg в Лондон.

В Европа сме се насочили към трета поредна седмица на печалби. Stoxx 600 се търгува с леко повишение днес. Седмицата беше добра за развиващите се пазари и индустриалните метали. Златото се покачва с 19% през тази година и навлиза на бича територия за първи път от 2013 насам.

Акциите на норвежката Seadrill са едни от най-добре представящите в индекса Stoxx 600. Скокът дойде след като най-големият акционер в компанията John Fredriksen освободи млн. долари, с което подсили слуховете за спасяване на компанията. Gemalto, най-големият доставчик на чипове за мобилни телефони и банкови карти с високо ниво на сигурност, скочи с 11% днес, след като публикува данни за по-високи от очакваното годишни печалби.

Продължава спорът за плащането на данъци от някои американските технологични компании. Част от европейските политици казаха, че тези компании трябва да плащат повече данъци в страните, където печелят парите си. Миналата година Facebook стана обект на критика, след като бе оповестено, че са платили само $6 000 данъци във Великобритания през 2014. Днес, компанията каза, че ще промени начина, по който отчита приходите си от реклами. 

Чуйте целия коментар във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие