В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Манипулирането на лихвите е игра с икономиката

В развитие, 29.02.2016

Димо Стефанов, анализатор Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димо Стефанов, анализатор Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има огромен срив на фондовия пазар. Манипулирането, контролирането на лихвата от страна на централните банки е игра с икономиката. Това е отлагане на проблемите за бъдещето. Това каза пазарният анализатор от Tavex Димо Стефанов в предавенето "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

В момента златото в долари бележи ръст от около 15% от началото на годината. При акциите, зависи кой пазар се наблюдава, но средно акциите са с около 15% надолу, каза Стефанов. Тенденцията, може би е свързана със сътресенията на редица пазари по света, в това число Китай, Европа, Япония, които дори наскоро преминаха в отрицателна граница. Никой не може да се справи с дефлационните процеси и надутите балони във фондовите им пазари. Това повлече и Фед, който в края на миналата година се опита да вдигне лихвите, но в тази среда на постоянно намалявани лихви на всички контрагенти на САЩ би било много трудно да продължи тази политика.

"Малко след като Фед вдигна лихвите, пазарът осъзна, че на Федералния резерв ще му бъде много трудно да продължи с това си действие. Вдигането на лихвите на Фед бе калкулирано в цената на златото и за това миналата година видяхме един низходящ тренд на благородния метал. След като се промениха очакванията, обаче, от началото на година, цената на златото е нагоре. Виждаме, че и фондовият пазар на САЩ се свлича".

Гостът коментира и вероятностите до кога ще продължи тази тенденция, както и как се държи среброто в тази пазарна среда. 

"Трябва да се гледат фунадментите, а те са че всички централни банки са надули много големи балони и най-вече на фондовия си пазар. И когато реалната икономика не ги подкрепя, няма начин тези балони да не се спукат". 

По думите на анализатора Фед е дал "много оптимистична прогноза за това увеличение на лихвите". Той прогнозира, че плановете за повишаване на лихвените проценти "или няма да се случат или ще се случат много по-бавно". Според Стефанов "ще се тръгне към отрицателни лихви".

"Ще бъде много трудно на Фед в тази обстановка да продължи политиката си на увеличение на лихвите". 

Пазарите реагират на очаквания и всичко опира до доверие, каза Стефанов. "Важно е доверието на хората в това дали централните банки знаят какво правят, или не. Когато това доверие намалява, има много малко активи, които заслужават доверие и те трябва да бъдат извън финансовата система. Най-вече физически, като злато, сребро, недвижима собственост. Но всичко зависи от конкретната преценка на хората". 

"Аз съм песимист, защото никой в момента не знае колко точно струват активите. Причината е, че самите пари са контролирани от малко на брой хора".

Гледайте цялото видео.

 

Последни новини
Още от В развитие