В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ударът по руската икономика не беше толкова сериозен

В развитие, 26.02.2016

Владимир Вано, главен анализатор ЦИЕ, Сбербанк. 26 февруари 2016. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Вано, главен анализатор ЦИЕ, Сбербанк. 26 февруари 2016. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на МВФ не е изненадващо. То беше очаквано отдавна. В момента се смята се, че доларът е актив убежище, така че инвеститорите се насочват към облигации на САЩ. Ситуацията в еврозоната е различна. Там имаме дългова криза и намаляващо доверие сред инвеститорите. Това коментира главният анализатор на ЦИЕ, Сбербанк Владимир Вано в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той заяви още, че нуждата от фискална политика остава много сериозна.

„Не очаквам eврозоната да се поддаде на призива за олекотяване на фискалната политика. Мисля, че в Китай има причини за подобни притеснения особено заради нивото на задлъжнялост на корпорациите.“

Трябва да приемем новата реалност, че цифрите на растежа, които бяхме свикнали да виждаме преди 2008, са вече в историята, коментира още анализаторът. Той посочи, че трябва да се пригодим към тази нова среда на по-нисък растеж. По думите му страните от ЦИЕ трябва да направят нужните реформи, за да постигнат по-гъвкава пазарна политика.

Владимир Вано коментира още развитието и перспективите пред икономиката на Русия

"Ударът по руската икономика не беше толкова сериозен, колкото бяха очакванията, което се дължи отчасти на намаляването на курса на руската рубла. Спадът на рублата подкрепи вътрешното търсене", обясни той.  Перспективите пред руската икономика не са толкова песимистични.

Очакваме стабилизиране на националната валута и се надяваме се, че цените на петрола бавно ще се повишат до нива, които ще подпомогнат курса на руската рубла".  

Чуйте целия разговор на Димитър Вучев с Владимир Вано във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие