В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще има ли координирана политика на срещата на Г-20

Проф. Ганчо Ганчев, председател на УС на Института за икономика и международни отношения, В развитие 26.02.2016

Управителят на Bank of England Марк Карни в Шанхай на срещата на Г-20 Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Управителят на Bank of England Марк Карни в Шанхай на срещата на Г-20 Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Светът демонстрира черти, наподобяващи кейнсианския ликвиден капан – нисък растеж, ниска инфлация и ниски лихви, където инвеститорите държат ресурсите си в ликвидна форма и се боят да ги инвестират.

Това каза в интервю за Делян Петришки в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria председателят на УС на Фондация "Институт за икономика и международни отношения", проф. Ганчо Ганчев на 26/2/2016.

Той коментира започналата в Шанхай среща на страните от Г-20 на 26 февруари 2016.

„В Шанхай се образуват два лагера. Единият включва САЩ и, изненадващо, Китай, които подкрепят въвеждането на по-активни мерки за стимулиране на търсенето. Другият е воден от Германия и Индия, които изразяват съмнения за ефективността на фискалната и парична политики,“ каза Ганчев.

Според него единственото, с което ще излязат финансовите министри и ръководителите на централните банки на конференцията е обща декларация без обвързване с конкретни действия.

Проф. Ганчев подчерта, че днешната ситуация много наподобява Голямата депресия по това, че всяка страна се стреми да се справи с проблемите си сама, именно което „довежда до създаването на международните финансови институции“. Проф. Ганчев напомни и че тази среда създава предпоставки за конфликти.  

Чуйте целия разговор във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие