В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Шикова: Европейската интеграция е стигнала прекалено далеч, за да има връщане назад

В развитие, 24.02.2016

проф. Ингрид Шикова, ръководител кадедра „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ в годините 2002-2011. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria проф. Ингрид Шикова, ръководител кадедра „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ в годините 2002-2011. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дейвид Камерън беше много атакуван за тези четири искания и че дори и да се постигнат, няма да са достатъчни. Но той постигна максимумът, който беше възможен. Това каза проф. Ингрид Шикова, ръководител кадедра „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ в годините 2002-2011 в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. Тя коментира в интервю на Делян Петришки значението на постигнатото споразумение между британския премиер Дейвид Камерън с останалите лидери на ЕС.

"Компромисът не бе направен от Европейската комисия в Брюксел, а от държавите членки", подчерта Шикова. "За съжаление кризите станаха много и се разрешават много трудно. Една от причините е, че ЕС стана много хетерогенен и компромисите стават все по-трудни, но мисля, че съюзът ще се справи с тази ситуация, въпреки че няма да е лесно и ще има сътресения".

"Интеграцията е стигнала прекалено далеч, за да има връщане назад".

По думите на професора референдумите по европейските въпроси понякога могат да бъдат много опасни. "Не винаги гражданите, които гласуват на тези референдуми, познават в дълбочина начина, по който функционира ЕС и при кампания против европейската интеграция, те са склонни да повярват".

"Великобритания гледа на ЕС, като на един пазар. Британците никога не са били емоционално свързани с европейската интеграция. Великобритания винаги е искала да има по-особен статут. Това произлиза от историята и значението на страната в световната история".

Ако британците гласуват за излизане от Европейския съюз, страната ще трябва да се позове на чл. 50 от Лисабонския договор, който за пръв път регулира излизането на страни от ЕС, но Шикова обясни, че „този член е твърде общ“: „След подаването на заявление, ще има двугодишен период на преговори“ и има вероятност да се следва схемата на „развод, при който отношенията не са добри и всеки се опитва да отмъсти на другия“.

Вариациите са различни. Единия е норвежкият вариант, при който се участва в единния пазар, плащат се вноски в ЕС, но не се участва във взимането на решения, каза Шикова. Това е вариант, разбира се, не се харесва от британците. Другият, по-неприятен сценарий, е Великобритания да излезе от единния пазар и наистина да има съвсем нови отношения със страните от ЕС. Тя трябва да предоговори всички търговски спогодби със съюза.

"ЕС не е хомогенен и степените на интеграция са твърде различни, но в основата на ЕС стоят доверието и компромиса", каза Шикова. Тя цитира Жак Делор: „Европейската интеграция е борба да задържим това, което сме постигнали и да постигнем още повече“.  

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие