В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Петкова: Сумата, прехвърлена от хората в НОИ, може да надхвърли 100 млн. лв

В развитие, 24.02.2016

Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прехвърлянето на частни пари в държавата е в ход и работи от август месец миналата година. Това каза Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие“. 

"Няма официална статистика, която да покаже каква част от частните спестявания са прехвърлени в солидарната държавна система, но вероятно за всички пенсионни фондове, хората, които са пожелали да се прехвърлят в НОИ, това са хора, които са вече пенсионери, е възможно да прехвърлят 100 млн. лв. Тече процесът, но това не пречи на ръста на активите на пенсионните фондове".

По повод предстоящото заседание на Висшия административен съд на 7 март, на което ще се разгледа жалбата, подадена от няколко фонда срещу наредбата, с която се предвижда прехвърляне на средства от индивидуалните партиди на капиталовите схеми към солидарния пенсионен фонд Петкова каза: "Ние продължаваме да мислим, че не е редно частни пари да влизат в държавата. Каквото решение да вземе ВАС, то няма да бъде окончателно и всяка от страните ще се възползва от правото си на обжалване. Такъв е механизмът на правовата държава - да се извърви националният път, преди да се премине към съдилищата извън България". 

"Ние в качеството си на физически лица или на фирми и организации нямаме право да сезираме Конституционния съд. Очакваме това да направи омбудсмана, при който има няколко хиляди жалби по този повод, но странно някак месеци наред нямаме никакво произнасяне, нито в едната, нито в другата посока", каза още Даниела Петкова.

По повод инвестиционния подход, към който се придържат пенсионните фондове, Петкова каза: "За нас година, две или три на колебания, не е достатъчна, за да преориентираме стратегията си, която е ориентирана дългосрочно. Степента на тревожност в света стана много висока и това повлия много силно на поведението на инвеститорите. Ние се придържаме към диверсификация, за да не следваме волатилността".

"В Европа и по света има два вида капиталови схеми, едните са с дефинирани пенсии, а другите са с дефинирани вноски. Горко на капиталовите схеми, които работят с дефинирани пенсии. Ние работим с дефинирани вноски. Принципът на дефинираните вноски е много по-подходящ при смутни времена". 

Последните години са трудни от гледна точка на доходността, каза Петкова. "Сътресенията засегнаха всички инвеститори по света, включително и българските пенсионни фондове, но въпреки трудните времена, доходността, която се реализира в полза на осигурените лица, е положителна. Това се потвърждава категорично от данните, публикувани от КФН. Доходоносността надвишава ръста на инфлацията. За 10-годишен период инфлацията е около 42%, а пенсионните фондове са реализирали с 0,5% по-голяма доходност, което означава, че има реален ръст на покупателната способност на парите в индивидуалните партиди".

 

 

Последни новини
Още от В развитие