В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пазарите в Европа са червено море

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, 24.02.2016

Сандра Килхоф, Bloomberg TV Bulgaria Сандра Килхоф, Bloomberg TV Bulgaria

Днес виждаме едно червено море в Европа. Пазарите спаднаха заради няколко събития, а всичко започна със спад в САЩ вчера. Тази сутрин Азия затвори на по-ниски нива, а сега STOXX 600 е надолу с над 2% . Суровият пeтрол се търгува за под 31$ за барел, след като скочи по-рано тази седмица. Цените спаднаха, след като Иран каза, че предложението от Саудитска Арабия и Русия да замразят производството е смешно.

Сега петролният министър на Иран Адел Абдул Махди каза, че големите производители трябва да постигнат споразумение, защото ако някои от тях замразят, а други увеличат производството, това не е добре за цялостната политика. Новината се отрази зле на миннодобивниоте компании и петролните производители днес. 

Паундът все още се плъзга надолу, след падане под $1,40 за първи път от 2009 г. насам. Това движение е следствие на изявления на Английската банка, че несигурното членство на Великобритания в Евросъюза тежи на британската валута. Паундът се срина, след като кметът на Лондон Борис Джонсън заяви в неделя, че ще води кампания за напускането на Великобритания от съюза. Според проучване на Bloomberg, икономистите прогнозират, че британската лира може би ще потъне до $1,35 или по-ниско в рамките на една седмица след вота за напускане. Това са нива, за последно видени през 1985 г.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие