В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Завидният растеж прави Централна Европа търсено убежище за инвеститорите

В развитие, 23.02.2016

Станислав Фортунов,  финансов анализатор от БенчМарк Финанс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Станислав Фортунов, финансов анализатор от БенчМарк Финанс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Страните от Централна Европа показват завидни икономически показатели. Полша и Чехия се нареждат на трето и четвърто място сред европейските страни по най-високи нива на новосъздадени работни места. БВП на тези страни е 2 пъти по-висок от този на еврозоната. Това е и причината активите от Централна Европа да се превърнат в убежища за инвеститорите. Това коментира финансовият анализатор от БенчМарк Финанс Станислав Фортунов в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"От друга гледна точка инвестирането в Централна Европа би било добре за диверсифициране на риска на фона на нестабилността на Стария континент. Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия са страните, които хващат окото на инвеститорите", каза още Фортунов.

Той заяви, че корелацията между цената на петрола и фондовите пазари играе ключова роля за настроенията на инвеститорите. По думите му дъното при петрола не е достигнато и ще има нови разпродажби. Фортунов изрази мнение, че няма как да се получи координирано действие за трайно намаление на добивите.

Ако еврозоната не излезе бързо от ситуацията, в която се намира, е в голям риск от изпадане в дефлационна спирала. Тя може да стане следващата Япония, която десетилетия наред се бори неуспешно с ниските нива на растеж.

Фортунов изрази очаквания, че еврото ще поевтинее още спрямо долара. „Йената се възприема като актив убежище. Еврото и йената в моменти на несигурност бележат ръстове за сметка на долара, който е колеблив в представянето си.“, коментира още Фортунов по повод на поскъпването на валутите на страните, в които централните банки наложиха отрицателни депозитни лихви. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие