В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Всеки вложен лев в IT индустрията е многократно възвърнат

В развитие, 23.02.2016

Петър Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Регистрираните участници в конкурса "Наградите на БАИТ" показват по много представителен начин българския IT живот. Тази година имаме 146 регистрации в сравнение с началните конкурси, когато броят на участниците достигаше близо 34. Това заяви Петър Иванов, председател на УС на Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Наблюдават се най-много кандидати в категория "Образование". Експертът обясни, че това не е изненадващо с оглед на факта, че държавата е абдикирала от задължението си да обучава. Компаниите не могат да търпят този вакуум, поради което избуяват редица частни инициативи. 

Председателят на УС на БАИТ коментира още броя на липсващите кадри в световен мащаб, възможните начини за преодоляване на проблема, както и ръста на ИКТ индустрията.

По думите му започналото оптимизиране на процеса по издаване на сини карти е стъпка в правилната посока. От една страна той е естествена компенсация на изтичането на мозъци от България, а от друга позволява високообразованите кадри, които влизат в страната, да увеличат данъчните постъпления в хазната. "Най-големият дефект при сините карти е липсата на общ срок, в който държавата трябва да потвърди или откаже издаването им."

ИТ индустрията има огромен потенциал. За да бъде реализиран обаче трябва да бъдат премахнати административните пречки. Само отстраняването им би могло да доведе автоматично до няколко процента ръст в БВП. Всеки лев, вложен в ИТ индустрията, е многократно възвърнат след това като добавена стойност, посочи още той.   

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие