В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пазарът на дронове ще стигне $5 млрд. долара за 10 години

Коментар на Виктор Йермак, изп. директор на Dataerion за бъдещето на дрон индустрията и изкуственият интелект в нашия живот в предаването „В развитие“, 28.01.2016.

Виктор Йермак. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Виктор Йермак. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на дронове и изкуствен интелект ще се развива "бързо, но не и гладко", като през следващите 10 години ще достигне от 2 до 5 млрд. долара. "Вярвам, че ще се реализира тази цифра". Това каза Виктор Йермак, изп. директор на Dataerion в ефира на Blooberg TV Bulgaria. 

Основните индустрии, които се интересуват от прилагането на новата технология в момента са земеделие и застраховане.  

Конкуренцията в сектора е много силна, като "всяка компания твърди, че производството на дронове не е тяхна работа, а анализирането на данните, събрани от дроновете", каза шефът на българската стартъп мрежова компания, за която по думите на Йермак, работят хора в цял свят. 

За бъдещето на дроновете специалистът прогнозира, че ще се развива в посока "истински интелект":

"Мисля че ще стане така , че дроновете ще станат истински интелигентни, ще могат да вземат решения и да избягват пречки по истински интелигентен начин. Това ще бъде следващата крачка. Всеки предмет ще бъде интелигентен и ще допринася информация в глобалната мрежа".

Йермак заяви, че не вижда дроновете, като голяма заплаха, но "предизвикателството е, как да ги интегрираме в живота си и да изградим отношенията си с дроновете". По думите му, това е хуманитарен проблем, защото "хората се страхуват от роботите".

"Хората се страхуват се от някой, който ще се конкурира с тях в бъдеще. Дроновете определено могат да станат мислещи същества, които да се конкурират с човека".

Относно конкурентното предимство на България, за да бъде избрана страната, като място за развитие на компании от дрон-индустрията, предприемачът заяви, че липсата на силна регулация в сферата действа стимулиращо на индустрията. Според него, в бъдеще, страната ни ще се съобрази с изискванията и препоръките на ЕС за по-строга регулация в тази област. В този процес, обаче, България, заедно с Румъния и Сърбия, ще бъде внимателна, за да не се плъзнат в посока свръхрегулация: "Така ще се запазят възможностите за развитие на иновациите".  

 

Последни новини
Още от В развитие