В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Стайков: Българската икономика да разчита на реформи, а не на външната среда

Трябва да се създадат благоприятни условия за инвестиране, посочи икономистът

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големият проблем на българската икономика е, че силно разчита на международната среда, за да я изтегли от ситуацията, в която се намира. Двигател на растежа миналата година беше износът, а не вътрешни реформи, които да стимулират нови инвестиции и ново потребление. Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му твърденията, че инвестициите през еврофондовете са създали растежа през 2015 не са напълно основателни, тъй като той е дошъл главно по линия на износа.

Според Стайков вътрешното потребление не е достатъчно стабилно, тъй като все още има несигурност, свързана с пазара на труда и условията за правене на бизнес.

Основният стимул за потреблението минава през бизнес средата. Ако тя се подобри и се създават работни места, за които имаме специалисти, ако има стимули за нови инвестиции, тогава можем да видим някакво раздвижване.

Относно спада в кредитирането икономистът коментира, че от една страна банките са много консервативни по отношение на критериите за отпускане на кредити, но от друга - бизнесът също е консервативен при поемане на нови задължения.

Стайков изрази очакванията си растежът на българската икономика да се задържи около 2% тази година, ако няма проявление на негативни ефекти.

Чуйте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие