Франция координира разговорите в Европа за кандидат за приемник на Лагард

Сред споменаваните за поста са Марк Карни, Кристалина Георгиева, Джордж Озбърн, Пиер Московиси и др.

 Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер ще ръководи разговорите между европейските страни за излъчване на кандидат за ръководител на Международния валутен фонд, след като Кристин Лагард обяви, че подава оставка, влизаща в сила от 12 септември, предаде AFP, като се позова на европейски източници в кулоарите на срещата на финансовите министри от Г-7.

Министрите на финансите на четирите европейски страни от Г-7 (Великобритания, Франция, Германия и Италия) са имали неформална среща в Шантийи във Франция, за да обсъдят въпроса за приемника на Лагард, който по принцип трябва да е европеец. Имената на няколко кандидати са били извадени на масата на преговорите, но не е бил правен избор. Министрите са натоварили Брюно Льо Мер да води неформалните разговори с всички европейски страни, за да се постигне консенсус около едно име. Целта е да има договорка по едно европейско име до края на месеца, казват източниците.

Кристалина Георгиева е един от кандидатите за наследник на Кристин Лагард начело на фонда, предаде Ройтерс. Георгиева, която в момента е изпълнителен директор на Световната банка, има сериозни шансове да оглави международната финансова институция, според източници от МВФ, цитирани от агенцията.

Сред споменаваните за поста са Марк Карни, управителят на АЦБ, който има британско, ирландско и канадско гражданство, бившият британски финансов министър Джордж Озбърн, французинът Пиер Московиси, бившият председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум и испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо Сантамария.


По традиция МВФ се ръководи от европеец, а Световната банка от американец.

 

 

Последни новини
Още от В 2 минути