Защо Мъск телефонира на германските кметове?

Някои германски градове изпитват сериозни проблеми при регистрацията на нови автомобили

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Natan Dvir/Bloomberg Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Natan Dvir/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на американския производител на електрически автомобили Tesla Елон Мъск е телефонирал на кметовете на Берлин и Хамбург. Той се е оплакал от дългите периоди за чакане при регистрацията на нови автомобили в Германия, пише Handelsblatt.

По данни на градските власти на Берлин Мъск е помолил още през март кмета Михаел Мюлер (SPD) за разговор – лично или по телефона. И в рамките на телефонния разговор с кмета на Хамбург Петер Ченчер (SPD) е ставало дума за така наречената дилърска процедура при регистрацията на автомобили, заяви говорител на Сената в петък. За тези разговори съобщава и германският Die Welt.

Калифорнийският автомобилен производител не винаги предоставя регистрационна услуга в Германия. Когато дадена нова кола пристигне, клиентът получава индикация, че вече може да я регистрира. Но при повечето дилъри на производители от Германия самият дилър поема услугата по регистрацията. Такъв е и случаят в България.

В Берлин наскоро наистина имаше значителни проблеми с регистрацията. Понякога гражданите е трябвало да чакат до 32 дни за насрочване на дата, а дългите опашки в офисите по регистрация не са изключение.

Търговците на автомобили също се оплакват от това. Междувременно обаче ситуацията значително се подобри, твърди Сенатът на Берлин. За тази цел е бил нает и допълнително персонал. Сега собствениците на автомобили получават покана за регистрация в рамките на четири или пет дни, а бизнес клиентите изчакват максимум два дни.

Опашките също намаляват. От октомври се предвижда регистрацията на автомобилите да да бъде възможна и онлайн. В Хамбург обаче също трябва да се чака няколко дни, а Мъск е научил за проблемите от свои клиенти, които са му се оплакали чрез Twitter.

 

Последни новини
Още от Новини от света